Jdi na obsah Jdi na menu
 


Diabolo

21. 10. 2010

images.jpgDiabolo - co to vlastně je

Diabolo, to je taková ta věcička, co vypadá jako oboustranej pohár (teda aspoň mi to tak vždycky přišlo), má to všemožný barvy a můžete s tím v parku potkat lidi, jak točí na provázku s dvěma hůlkami a různě to vyhazujou a chytaj (pokud se jim to povede). Abyste s diabolováním vůbec mohli začít, potřebujete nejméně tři věci: samotné diabolo, šňůrku a hůlky.

Diabolo

To je to, s čím se žongluje. Vypadá to, jak už jsem řekla, jako oboustranný pohár. Může být buď gumové nebo plastové. Obecně platí, že gumová jsou lepší (a taky dražší). Může mít různou velikost, ideální je průměr okolo sto třiceti milimetrů. Váha se také velmi liší, většinou se při výběru řídím zásadou čím těžší, tím lepší (nic se ale nesmí přehánět, z půlkilového diabola by mi za chvilku upadly ruce.) Většina triků je založená na tom, že diabolo provázkem roztočíte. Čím rychleji se točí, tím má větší setrvačnost a tím víc času máte na provedení triku. Ve chvíli, kdy se diabolo zastaví, tak ztrácí stabilitu a můžete začít znovu.

Provázek

Provázek je asi metr a půl dlouhá šňůra, pomocí které diabolo roztáčíte. Je na obou koncích přivázaná na hůlky a diabolo se roztáčí tak, že se jednou stranou provázku rychle hmitá a tím se diabolo pohání. Délka provázku je individuální, někomu vyhovují spíše dlouhé provázky, jinému kratší. Při koupi dávejte pozor na tloušťku, zejména v supermarketech prodávají jakési podivné prádelní šňůry, tlusté jak něco, se kterými se pochopitelně špatně trikuje.

Hůlky

Pomocí hůlek diabolo ovládáme. Můžeme ho roztočit a pak s ním dělat různé triky. Hůlky jsou buď kovové nebo dřevěné. Kovové jsou mnohem kvalitnější a mají lepší vlastnosti, ale do začátku doporučuji spíše dřevěné, které stojí i s provázkem okolo šedesáti korun narozdíl od kovových, které vás přijdou na necelé čtyři stovky. Provázek doporučuji zavázat důkladně, je docela nepříjemné, když se vám uprostřed triku odváže provázek.

To je asi vše co o diabolu do začátku potřebujete vědět, o typech diabol a tricích zase příště